METNOST| ZDRAVLJE| ŽIVOT| ŽIVOTNI STIL
Lepota Mušice 5
Aleksandar Vasović / 18.01.2011. u 11:26- KOMENTARI: 31
- /
- ČITANOST: 726
- /
- PREPORUKE: 5
- /
- PREPORUČI
- /
Da malčice odstupim od zadate teme. Ribu, a posebno grabljivu, lepo je I zdravo jesti, a ukusu svakako doprinosi činjenica da ste je sami ulovili. Na mušicu. Ili varalicu. Ali sami. Da ste je uprkos svemu zeznuli.
U jednom od prethodnih nastavaka sam pisao o jednom receptu neumrlog Isaka Valtona za koga je on sam u kapitalnom delu The Compleat Angler rekao da je - “previše dobar za sve osim za ribolovce, ili časne ljude, a ja verujem kako jeste oboje, te vam zato poveravam ovu tajnu.”
Pošto je sve sedeći u krčmi, te ispijajući pivo i mezeteći usoljene saragice , mladom prijatelju, inače lovcu, ispričao kako da na nekoliko načina uhvati štuku, Valton veli ovako:
“Ako vam nijedna moja natuknica o tome kako da uhvatite štuku ne pomogne, svakako sam siguran da će vam način pripremanja ove ribe biti od koristi jer sam ga probao, a još je bolji od uobičajenih, budući da je malo neobičan. Ali mladi moj prijatelju! Oprez! Da bi recept valjao, štuka mora biti velika, barem lakat dugačka, a ako Bog da, još I veća.”
"Otvori štuku kod škrga, a ako je potrebno, raseci još malo ka stomaku. Kroz taj otvor izvuci joj creva, ali pazi da sačuvaš džigericu koju ćeš sitno iseckati sa sve timijanom, slatkim majoranom, I malo mirodjije, a onda dodaj salamurene ostrige ili inćuna, dva do tri ali cela jer ć se za razliku od školjki oni istopiti. Uzmi onda funtu slatkog putera koju ćeš pomešati sa začinskim biljem I posoliti valjano. Ako je štuka duža od lakta, onda dodaj više od funte putera, ako je pak manja, valjaće staviti pomanje.”
"Ovu ćeš smesu izmešati valjano, I još dodati na vrh noža muškatnog oraščića, te staviti u stomak štuki, I onda ga zašiti, da taj sav onaj puter unutra ostane.
"Ali pazi! Ne skidaj krljušti! Uzmi ražanj I probodi je kroz usta prema repu, pa onda obmotaj štuku slaninom I kakvim koncem preko te slanine od glave do repa, ali uveži I onaj ražanj da riba ne spadne. I neka se onda peče lagano, ali je , lovče, polivaj stalno bordoskim vinom u koga si dodao malo mrvljenig inćuna I umešao putera, I poturi odozdo neki pleh da hvata taj sos I ono što izadje iz ribe.
"Kad je riba dosta pečena, poduhvati štuku odozdo kad odmotavaš I sečeš one konce u koje su je umotao jer je cilj da je jedeš iznutra kao iz činije, pa je onda spusti u onaj sos ali da se ne slomi ida cela ostane.”
"U vruć sos, onaj iz nje I onaj iz pleha dodaj još malo najlepšeg putera ili pavlake jake I iscedi tri ili četiri pomorandže.”
"Na kraju, mladi prijatelju, uz one školjke ili inćune sa početka ove pripovesti možeš dodati I ako voliš, bela luka dva čena cela I izvadi ih I baci kad je štuka gotova. Možeš još I da, ako želiš da dodaš ukusa jelu, da onaj pleh natrljaš belim lukom. A da li ćeš beli luk koristiti, odluči sam.”
Štuka se, naravno može loviti na veštačku mušicu (ali i na varalicu, živi i mrtvi mamac), no o tome podrobnije kad dodje vreme.
p.s.
recept probao i radi! uf! uf! uf!
nastaviće se
Нема коментара:
Постави коментар