недеља, 29. јун 2014.

SVEUKRAJINSKI DNEVNIK 14.06. - 28.06. 2014

Donjeck-Lugansk
14 jun 2014


Nocas ukrajinski Iljusin 76 sa popunom iz 25te vazdusno-mobilne brigade i zalihama probao da sleti na aerodrom u Lugansku. Pobunjenici ga pogodili raketom i teskim mitraljezom, avion tresnuo u polje 2km dalje. Poginulo 49 padobranaca i clanova posade. Odosmo da vidimo.

Lugansk, 150km severoistocno od Donjecka je, valja podsetiti, istocna ukrajinska oblast (region) koja je zajedno sa susednom Donjeckom oblasti sediste trenutnog sukoba. Grad je skoro na samoj granici sa Rusijom, a dobar broj prelaza sada kontrolisu pobunjenici iz Luganske Narodne Republike, te Ukrajina naprosto mora da taj problem resi. Kijev tvrdi da je u poslednja dva dana preuzeo kontrolu na oko 100km granice. Ostaje im jos 200.

Juce ukrajinska Nacionalna garda, te nekakvi dobrovoljcki usli u Mariupolj, a na obali Azovskoga mora, razlupali omanju pobunjenicku posadu i otisli. Tvrde i jedni i drugi da ima izmedju tri i pet mrtvih, te nesto ranjenih i pohapsenih na strani pobunjenika.

Bitka se vodila na raskrsnici Grcke i Italijanske ulice medju stambenim zgradama i porodicnim kucama. Prvo su nacgvardejci zapalili pobunjenicki BRDM-2 (izvidjacko oklopno vozilo) i jedan kamion, potom su blokirali i izresetali staru skolu koju su ovi koristili kao kasarnu, jos jednu noviju zgradu, nekakve kancelarije, sta li, i sve je bilo gotovo za dva sata.

I tako, stajali mi, stajao neki narod koji ne voli vlasti u Kijevu, kad prodjose kamioni sa nacgvardejcima. Suma-sumarum, izmenjali su veliku kolicinu opscenih reci kojih u ruskom jeziku ima mnogo te je psovanje prava umetnost, pokazali srednji prst, i uopste ponasali se kao sukobljene strane u bratoubilackom konfliktu.

Onda ih je milicija pustila da odu da vide sta je bilo, pa je prosireni komsiluk satima cacao kroz kojekakav krs i djubre i zavirivao u spaljena vozila i razbijenu zgradu.

Neki magarci su unutra nasli zivu municiju i protivtenkovsku nagaznu minu (bez upaljaca kako se posle pokazalo) pa su ih nosali okolo sa istim takvim magarcima kao sto su i sami. Oprezno smo se izmakli.

Uzgred, Mariupolj, inace sediste najvece zajednice etnickih Grka u Ukrajini (ima i univerzitet) nikad nije srcem i dusom bio pobunjenicki, jer em nekako ne ljube Rusiju, em zato sto je tamo nekoliko fabrika koje pripadaju magnatu Rinatu Ahmetovu, a poznato je da oligarsi ne vole ratove jer gube silan novac, a radnici vole radna mesta i plate, a ni jednog ni drugog nema ako se okolo puca i ne idu vozovi sa sirovinama i proizvodima.

Sve zgrade u Mariupolju imaju neku ruznu braon patinu koja nastaje od talozenja kojecega sto u vidu dima izlazi iz Ahmetovljevih metalurskih zavoda kojih okolo ima barem 10. Ni ono Azovsko more nije lepo, plitko je i glibavo, nekako je vise kao zabarak Crnog mora. I stalno duva vetar.


Novohanovka
14 jun 2014


Onaj ukrajinski Iljusin 76 sto su ga nocas oborili pobunjenici tresnuo u polje psenice kod sela Novohanovka, 20 km jugoistocno od Luganska.

Isli nekim putem kroz zito, silna prasina. Aerodrom u Lugansku nije daleko, nekih 2000 - 3000 metara, dovoljno za minobacac da dobaci.

Avion se razbio na vrhu jednog blagog i dugackog uspona i samo je komad repa ostao da strci, kao spomenik. Sve se rasulo u prostoriji od 100 x 300 metara, motori odbaceni u stranu, kabina sa nosnim stajnim trapom otklizala napred. Spaljeno, izuvijano, izguzvano, smrdi na kerozin na pola kilometra okolo.

Nigde leseva, valjda ih je ukrajinska vojska odnela jutros kad se okolo vodila i omanja borba.

Poginulo 49 ljudi. Padobranci iz 25te vazdusno mobilne brigade i posada. Predsednik Ukrajine Petro Porosenko obecao adekvatan odgovor.

Kaze baba Varvara ovde u selu da su jutros doleteli borbeni avioni i gadjali tamo negde iza oborenog Iljusina.

"Ja isla da dovedem kravu, kad preletese tri mala aviona, sve grme i onda bum bum bum sve se zemlja tresla, sacuvaj Boze i majko bozija."

Gore oko aviona smucali su se pobunjenici i u jutane vrece skupljali rasutu municiju. Pustili nas da slikamo.

Opet idu svakojake vesti, te ukrajinska vojska napreduje onuda, te pobunjenici se probili tamo.

Ovde ima da se kupi melitopoljskih tresanja. Tamno crvene i slatke. Puknu i rskaju kad ih zagrizes.


Slavjansk
16 jun 2014


Danas sam 4 sata gledao kako raste stablo hajducke trave i kako mimo mene, a kroz cekpoint ukrajinske nacgvardije te armije, prolaze domaci iz Slavjanska koji su u autobusima i privatnim automobilima vise izlazili iz grada, no ulazili u njega.

Ukrajinska vojska ima naime sistem akreditovanja po kome im vi (po najnovijem postupku) posaljete skenove pasosa i press kartice, a onda to oni unesu u nekakav spisak koji je valjda u Kijkevu i Izjumu gde je i stab antiterroristicke operacije (sto je lokalni eufemizam za rat).
I tako dodje novinar na blokpost (kontrolni punkt) gde mu uzmu pasos i kazu da ceka. Onda zovu komandu, komanda zove visu komandu, visa komanda zove Izjum koji ako treba zove Kijev, gde se onda proveravaju podaci.

Onda tim istim putem informacija ide nazad - pop crkvenjaku, crkvenjak djaku, djak keru, ker repu, rep misu, mis buvi. Sad, netko prodje po spisku, netko ne.

Tako su rekli ukrajinski nacgvardejci koji su inace prilicno pristojni i prema nama i prema mimoprolazecem narodu.

I tako smo na koncu usli u Slavjansk koji nikad nije bio prijatno mesto, a postao je sasvim neprijatan od kako je u potpunom okruzenju.

Iz varosi koja inace ima 120 'ljada ljudi otislo je vise od polovine. Oni koji su ostali uglavnom nemaju vodu i struju. Hrane ima u radnjama ali ne mnogo. Kafane i radnje ne rade. Penzioneri nisu primili penzije dva meseca. Nema goriva, nema cigareta. Lekova ima ali ne mnogo.

Zatvorili su mrtvacnicu kaze Vera koja zivi preko puta. "Nema vode, nema struje, frizideri ne rade, nema mrtvozornika. Pocelo da smrdi pa su ih pozakopavali."

Gradska vlast deli letke u kojima gradjanstvu preporucuje da smrtne slucajeve prijavi policiji i hitnoj poomoci. "Policija ce doci, saciniti protokol i neophodnu fotografiju, hitna pomoc ce konstatovati smrt i odneti pokojnika na ukop. Odajemo priznanje grobarima koji bukvalno pod mecima obavljaju posao," kaze se u letku.

Granate padaju po gradu. Pobunjenici dovezu minobacac na kamionu, opletu po vladinim trupama i odu, vojska odgovori, a mine treskaju po komsiluku. Narod napusta kuce. Poneko i pogine. Mina pala na porodiliste, pa su ga evakuisali. Razlupana stakla, na vradima tabla, naslikana roda koja nosi bebu. Malo dalje pala granata i nije eksplodirala, lezi u travi i nitko je ne uklanja. Razbili prodavnicu ribolovacke opreme.

Pobunjenici jurcaju automobilima tamo-amo. Dobro su naoruzani i ljuti ali hoce da razgovaraju. Staljingrad im je moto. Srpski pasos i dalje gvozdena vrata otvara.

Blizu predgradja Andrejevke zive Ana i Sergej. Imaju sina Kirila koji ima 3 meseca i ne budi se kad pripucaju. Nece da idu nikuda.

U ulici Kirova mina pala na jednu kucu, vlasnici se spakovali i otisli. Ostao ker Dima. Sad ga hrane komsije, a posebno baba Natalija. Ker Dima ima devojku, kerusu Ljalju.


Slavjansk-Donjeck
18 06 2014


Nocas i jutros tukli predgradja Slavjanska uzvratnom artiljerijskom vatrom i ajd' manje vise to, zaboravi covek kad mu se bas spava, nego su komarci toliko ujedali da sam se obukao, zavio u carsav i tako odremao dva sata. Ruski novinari koji zive u hotelu nasli plocice od onih elektricnih fumigatora, pa ih pale jer nema struje. Tvrde da pomaze.

Dok sam ja spavao pale su granate na predgradje Istocno i ubile babu i komsije, bracni par.

Krenule su vece borbe oko Luganska (gde je onomad oboren avion). Ukrajinske trupe pokusavaju da odseku grad od ruske granice, a ako im bas podje za rukom i da ga zauzmu.

Danas za Rostov u Rusiji, a nesto i u onaj Mariupolj, a iz Slavjanska otislo oko 100 ljudi. Uglavnom zene sa decom i stari ljudi.

Bio je jedan deda sa unukom Alisom koja ima 13 meseci i dva zuba. Deda je ranih 90ih izbegao iz Cecenije. Sirotinja. Bogatiji su zbrisali davno.

Kod vodovoda, redovi za (kao sto ime sugerise) za vodu. Cuvar kaze da su otvorili kapije pre nedelju dana kad je nestalo vode jer su razbijene cevi. "Cim zakrpimo na jednom mestu oni razbiju na drugom, a problem je sto su razbili i kanalizaciju pa se govna vracaju i ako se sve to izlije eto epidemije."

Lokalni poglavica Igor Streljkov napravio plakat 300 Streljkovaca, na priliku plakata za film 300 (G.Batler - This is Spartaaaaaaaa!) ne bi li prizvao dobrovoljce. Podavili smo se od smeha. Na plakatu ima i telefon u Moskvi na koji dobrovoljci mogu da se jave.

Vratio se u Donjeck koji sija k'o Las Vegas. U Ljvovskoj Sokoladnici sluze cokoladni mus sa kardamomom


Donjeck
18. 06. 2014


Juce popodne kod Luganska poginula su dva clana TV ekipe ruske drzavne televizije. Isli su preko pobunjenicke teritorije i njihovog kontrolnog punkta, kod gradica Scastije da, kako je ispalo, prate nekakve izbeglice ka granici sa Rusijom koja nije daleko.

Novinar Igor Korneljuk i tonac Andrej Volosin su posli prvi jer su im pobunjenici rekli da mogu da predju put, stavise, vidi se na snimku jedan kako im mase rukom, a snimatelj Viktor Denisov je ostao pozadi iza nekakvih amfibija koje su tu parkirane, cekajuci na red.

Snimio je kad su mine tresnule i onda je uspeo da se izvuce. Novinar oglasen mrtvim u bolnici, les tonca su nekako nasli posle. Ja sam te momke znao poizdalje iz Slavjanska. Ukrstali nam se putevi.

Kod Slavjanska je u maju poginuo jedan italijanski fotograf Andrea Ronchelli kada su ih (njega i prevodioca Andreja Mironova) poklopili iz minobacaca. Tamo blizu one Andrejevke i fabrike keramike gde klepaju svaki dan. I njih sam znao poizdalje.

I jedna novinarka lokalnog glasila je poginula nekako u to vreme, bas sam bio dosao u Beograd kad sam video vest. Ima slika kako joj jedan moj drug, fotograf iz Moskve, opipava puls, a njoj sva ledja krvava. Minobacac.

U Kijevu su rekli kako ruski novinari nisu bili akreditovani u stabu ATO (antiteroristicke operacije). Ja mislim da mine ne umeju da citaju akreditacije. Naprosto su se nasli u zoni minobacacke vatre.

Uopste minobacac je ovde omiljeno oruzje. Pancir i slem su vrlo korisni i trebalo bi ih stalno nositi kad je covek na terenu, tamo gde ima i najmanje mogucnosti da se nadje pod vatrom. Mada je neki put svejedno.

Mina moze i da se cuje kad dolece. Ako su blizu cuje se KLONK kod ispaljivanja. Dok leti, mina radi FIUFiUFIU. Ako covek pazi i otvori usi ima sansu da se brzobrzo skloni. Valja vazda jednim okom zverati za zaklonima. Topovi se cuju na daleko. Topovima se gadjaju vazni ciljevi.

Uzasni su visecevni bacaci raketa (ovde se kolokvijalno, medj' narodom zovu Kacuse, Grad ili Uragan iako su razliciti) jer kad dodje salva ona u nekoliko sekundi BRRRRRRUMMM zaseje celu prostoriju od par ari.

Gadni su i bacaci granata (podcevni, te oni automatski). Kod automatski se samo cuje ispaljivanje - PLOP PLOP PLOP - (ako se uopste cuje - to u zavisnosti od toga da li neko puca okolo pa zaglusuje i koliko je sam bacac daleko, i kako duva vetar i nosi zvuk, ima li rastinja izmedju itd), a oni mali monstrumi samo dosapucu i tresnu.

Teski mitraljezi (12.7mm i 14.5mm) i laki topovi (do 37mm) pucaju najcesce kratkim rafalima (da se ustedi municija i osmotri pogodak), DUDUDUDU i imaju trasere (svetlece metke) pa se izdaleka vidi odakle, kako i gde gadjaju. Od njih se moze pobeci.

Danas je proglaseno lokalno primirje. Iz regiona Luganska, gde su se nocas tukli, preciznije iz Gorlovke, danas ce ka Dnjeproteprivsku, gde je mir, odvesti mrtve, ranjene i neke zarobljene Ukrajince. Tako su rekli. Eno su i kod onog Scastija poceli da sabiraju mrtve, sad javise. Doneli su nove camove sanduke.

U Donjecku ispod spomenika djeduski Lenjinu, demonstrirali rudari u podrsku pobunjenickoj vlasti ali mlako, mlako... Do 1000 njih. Ovde se kaze da rudare zanima samo posao i plata, a i jedno i drugo jos pritice.

Dok sam ih cekao, a rudari sporo dolaze, a brzo odu, ukrao sam vreme i obisao lovacko-ribolovacku radnju, najvecu u krugu od 500km. Svasta ima ali skupo k'o sirce.

Kaze prodavac da posao stoji jer su najbolje vode tamo gde se puca. Sto se lova tice, druga je sezona sad, veli on. Najbolje idu maskirne uniforme, nozevi, oni sklopivi rucni alati, cuture, lovacke cokule, lagana kamping oprema.


Seversk
19 06 2014


Da nije ovog rata nikad u zivotu ne bih dosao u Seversk, nedaleko od Lisicanska (odakle su cuveni rudari i rudnici), a tek nikad ne bih prosao kroz selo Zaminovatu u kome nema nista posebno osim dosta visanja i jedne zle babe.

Seversk izgleda tuzno. Nekad je tu radio ogroman Severski dolomitski zavod i kanda je ceo grad ziveo od njega. Zavod je bankrotirao. Dok smo prolazili u jednom trenutku sam pomislio da je bombardovan, ali nije. Naprosto se urusio. Zidovi popadali. Kamioni stoje zardjali. Smucaju se kerovi.

Onda je narod polako otisao iz Severska jer nije bilo posla pa se urusio i sam grad. Pusto, propalo. Ima radnja gde nam je teta Nastja kuvala kafu jer smo dosli pa je dobila vesti.

Ispred radnje je bio Zenja koji ima novi motor, usku majicu, teotvazu i one brzinske naocare pa je kao takav mangup ili kako se ovdje kaze "realni pacan."

On je ocijukao sa devojkom u necemu srebrnom sto je izgledalo kao neglize, a njoj je kas'ti to imponovalo jer se smejuljila i lupkala stiklicom na papucici sa perlama.

Zenja je vazan jer "realni pacani" znaju sve pa smo se kod njega razabrali ko i gde puca na koga.

Seversk je primer tuzne istorije celog Donbasa. Nekada su tu ziveli Sovjetski ljudi u narodu zvani "sovke", ljudi odasvud iz ogromne zemlje, privilegovani deo radnicke klase koji je dobijao divne plate, dva godisnja odmora od po mesec dana u drzavnom sanatorijumu, stanove i sve tako. Onda je sve crklo.

U Seversk smo isli jer su ukrajinci krenuli u ofanzivu prema nekom Krasnom Limanu, pa su onda uz podrsku artiljerije i avijacije, oklopom i pesadijom krenuli da odbacuju pobunjenike ka Lugansku. Pusti putevi, naroda nigde. Krave pustene u polja da ne izginu u stalama.

U nekakvom predgradju, naidjemo na pobunjenicki stab u bivsem magacinu stocne hrane. Komandant ljut, umoran, promukao, kresti na nekoga preko radio veze "oooodakle oooodakle ljudeee da ti daaaaam?!" "Nemam, nemam koga nemam, dobro, doooooooooobro, naci cu."

Okrenuo se nama i zasistao da se ne mrdamo ni slucajno dok on ne posalje ljude, pa ce da vidi sta ce sa nama. I tako smo sedeli i jeli zelene kajsije dok je on sabirao neke odnekud koji su dojurili u dva minibusa i okrenuli ka selima Janpolju i Zakotnom odakle su napredovali ukrajinci. Onda je naleteo avion pa su svi pobegli, ukljuciv i nas.

Kad smo se vratili posle 10ak minuta bio je mnogo razgovorljiviji pa nam je pokazao i trojicu nesretnika koje su njegovi jutros povadili iz kamiona kijevskih tablica, te ih vezali i ostavili da leze licem u travi dok ne provere da li su mozda spijuni. Nije nam dao da razgovaramo sa njima ali sam video da su zivi i da mrdaju.

Dok smo se mi tu bavili, svuda okolo je tukla artiljerija, a onaj avion se vratio i negde iza prvog brda, kilometar dalje, istresao dve salve nevodjenih raketa.

I tako smo mi cekali da vidimo da li ce nas pustiti blize prvim linijama, narod je bezao, ko autom, ko na skuteru, ko na biciklu, a po netko i peske i nosio sta je stigao da ponese.

Sergej u sakou na strafte sa iscepanim laktovima je rekao kako je avganski veteran ali da takvu artiljerijsku vatru nije video i da u tom njegovom Janpolju ima i mrtvih i ranjenih i da smrdi na leseve i da nema struje, gasa, vode i hrane. Jedva je upalio skuter i otisao dalje. Zatim je dosla zena sa malim detetom u kolicima, prekrstila sebe, prekrstila nas i otisla.

Posle je proslo pojacanje iz Luganska, a sa njim je otisao promukli komandant. (Ovde su svi koji imaju neki cin promukli ili kaslju ko magarci - mislim ili se mnogo deru ili mnogo duvana puse.)

Provezli su teski mitraljez 14.5mm i protivtenkovski sistem FAGOT. Samo, ucinilo nam se malo sumnjivo jer su otisli nesto mnogo brzo...

I nista, na kraju smo shvatili da smo sami, a onda su zaresetali automati u ulici u kojoj je stab, pa jedno 200 metara dalje.

Posto nam nije bilo jasno ko na koga puca, a nismo nista videli (sto je najgore), a bilo je neprijatno blizu, mi smo zbrisali, usput javili sta smo imali, a kad smo bili malo podalje, svratili smo u radnju, skinuli pancire i kupili po sladoled od cokolade, omiljeni i ukusni Masa i Medved. Na stapicu.


«Бля» - это универсальное слово, которым можно выразить: страх, удивление, злость, радость, печаль и ваще, бля все чувства. Бля

Izvarno
20.06. 2014

Danas je u Luganskoj oblasti padala kisa, pa se prasina pretvorila u crno tutkalo u kome su se valjali ljudi i vozila.

Oko onih Janpolja i Zakotnog su nastavili da se tuku. Glasine i vesti su podivljale. Vlada u Kijevu je tvrdila da su njene trupe ubile 300 pobunjenika. Oni su pak priznali da su gubitaka imali ali i da su zauzeli rezervno armijsko skladiste, zaplenili 250 tenkova T64 i da formiraju oklopnu diviziju, samo da nadju posade. Dali su i oglas da se traze vozaci tenkova, komandiri vozila, punioci i nisandzije.

Posle su demantovali i rekli da nije bas 250 nego je manje, slikali ih za jutjub u dva dosta udaljena grada, ja izbrojao barem 5 na jednom i 3 na drugom mestu.

I zaista putevi od Donjecka ka Lugansku su bili izorani gusenicama, a ukrajinski asfalt los i sve se lepo vidi i naslucuju se nove udarne rupe.

Na nekoliko benzinskih pumpi su kazali da su tenkovi i borbena vozila svracali da uzmu gorivo i da nisu platili.

Uz ona tri koja su onomad, kako tvrdi NATO, presli iz Rusije, preostale oklopne transportere i artiljeriju, pobunjenici mogu da sastave jednu motomehanizovanu brigadu sa kojom se nije zezati, sto sa druge strane, nije nesto sto ukrajinska avijacija ne moze da polupa.

Predsednik Petro Porosenko je predlozio primirje do 27og do kada bi pobunjenici trebalo da poloze oruzje ili ce nakon toga biti unisteni. U medjuvremenu ce ukrajinske snage otvarati vatru samo u smaoodbrani.

Pobunjenici sa svoje strane najavili da ce prve jedinice nove Armija Donjecke Narodne Republike sutra u 11 poloziti zakletvu na Lenjinovom trgu u centru Donjecka.

Porosenkov plan ima 14 tacaka, predvidja jos siguran izlaz ka Rusiji dobrovoljcima, pobunjenicima i placenicima pod uslovom da poloze oruzje, ustanovljavanje tampon zone sa Rusijom od 10 km duz svih 1900 km granice, oprost od gonjenja za sve koji nisu okrvavili ruke, oslobadjanje talaca, decentralizaciju zemlje, vise prava regionima, garantovanu upotrebu ruskog jezika, itd...

Kod prelaza Izvarno je kolona ka Rusiji bila dugacka dva kilometra, odnosno, bile su dve kolone. Jedna desna sa odraslima i jedna leva sa decom, da brze ide.

Pobunjenici koji su zajedno sa ukrajinskim granicarima kontrolisali prelaz su otisli nekuda kada se pronela vest da odnekud idu drzavni tenkovi. Posle se vratila dvojica u civilu.

Onaj narod ostao. Prvo su se svadjali, pa tukli i na kraju samoorganizovali da nikome ne daju preko reda.

Pada kisa, neki 'ladan vetar. Piste deca, svadjaju se muski, deru se zene. Svega cetiri poljska klozeta, dva bez vrata. Jedna radnja, poluprazna, ima da se kupi vode i 'leba. Okolo tri kuce iz kojih su podelili sta su imali, a nesto je donela opstina iz obliznjeg Krasnodona. Glib i neka pistalina pod nogama, curi vodurina za vrat, nema covek gde da se skloni. Narod natakao djubrovne kese kao kabanice..

Po neka deca sede u kolima po dva dana kazu Sergej i Natalija. Oni su svoje klince koji su poveliki (8 i 11) poslali da predju peske, pa ih tamo sacekala tetka iz Rostova.

Neki kao jendek pun pelena jer nema kanti za djubre. Zapalili jednu gomilu pa ugasili jer htedose da se podave od smrada.

Anatolij i Svetlana, te cerka im Lena (13) pobegli iz Metalista kod Luganska gde su onomad bile strasne borbe, poveli i nemackog ovcara (nisam pitao za ime), a onaj jadni ker podivljao u autu i hteo da ih pojede. Sad ga non-stop setaju na smenu.

Neki s kraja reda sede vec 30 sati i ako je kako je bilo danas nece preci do prekosutra jer oni koji ulaze u Rusiju moraju da budu uvedeni u bazu podataka i popune imigracioni listic. Onda Rusima padne sistem, pa cekaju daase podigne ili oni sto popunjavaju papiric pogrese pa ponovo, a oni iza cekaju, a onda dodje carinik, pa vadi sve napolje, a oni jadnici poneli sve sto su mogli, pun auto. A novi postojano priticu.

Neko ide Rostov ili u Moskvu, neko u Amursku oblast, drugi u Petrograd, u Jelaterinburg, a neko u Krasnojarsk. Velika ta Rusija...

Jedan kukavac krenuo iz Luganska sa malim detetom i novom zenom - bivsoj zeni na Krim.

"Ali stvarno nas je sama zvala da se sklonimo, ona je takva, dusevna, mila, dobra."


Konstantinovka-Seversk
22. 06. 2014


"Sto duze ratujemo, sve vise verujemo da je nasa prica, kakva god da je, sve tacnija," rekao je u Seversku pobunjenik Valera, istoricar po obrazovanju, a bivsi kijevski policajac po profesiji.

Cekao je da mu ugreju vodu da sa sebe sapere glib nakupljen tokom dva dana puzanja oko ukrajinskih polozaja. Valera je komandir izvidjackog voda u kome su razni ljudi ukljuciv I Bahtijara, bivseg padobranca, koji je dosao iz Uzbekistana.

"Bezobrazan je Bahtijar, ne slusa naredjenja, ratuje po svome," kaze Valera.

Danas je nedelja i primirje izmedju ukrajinskih snaga I pobunjenika na istoku Ukrajine se uglavnom drzalo drugi I po dan.

Ovo - uglavnom - zato sto su dok smo sedeli u stabu onog promuklog komandanta iz Severska, a zovu ga Lis, doveli jednog momka sa ogbromnom ranom na (da prostite) straznjici, mogla je pesnica da stane.

Nije kukao, samo se mrstio dok su ranu polivali jodom. "Mi lezali, osmatrali malopre, samo je doletelo, odakle ne znam I pocelo je da boli, snajper."

Posle je dosla hitna pomoc da ga nose u bolnicu u Lisicansku, a doktor je rekao da taj momak vise nikad nece hodati kako treba. Negde daleko je tresnula jedna mina, i onda je opet bilo tiho. Mi smo brali visnje. Lis nas nije pustio napred, ka polozajima jer je dolazio nekakav veeeliki komandant u crnom mercedesu tamnih stakala ali su nam kod Natalije koja kuva za vojsku, dali po kafu sto je sa visnjama strasna kombinacija ali nismo bili u poziciji da odbijemo, pa smo malo otpili, a ostatak diskretno prosuli pod neki parapet.

Sa ukrajinske strane su javljali da su pobunjenici u nekoliko navrata, na vise sektora otvarali vatru na koju je odgovoreno. Sva je prilika da I tamo dovoze iste onakve klince sa ogromnim rupama na sebi koji ne kukaju da ne bi ispalo da nisu "realni pacani" iliti mangupi.

U seversku je teta Nastja koja bakaluk prodaje i nedeljom rekla da je radosna jer se ne puca i da se jutros molila da vikend bude normalan. "Samo malo da se odmorimo."

Ne lici mi ovo na pocetak mira. Radije na vreme koje ce obe strane iskoristiti da se ukopaju, utvrde, pregrupisu, odmore, popune, pa iz pocetka. Mir ce, mislim, nesto kasnije.

Bas smo hteli da podjemo kad naidje bracni par sa sve bebom u autu, bledi kao krpe, razbijena oba prozora pozadi, ona zena izbezumljena, kaze proleteo metak dok su se vozili nedaleko od Zakotnog koje je linija fronta. Niko povredjen. Ne zna ko je pucao I svejedno joj je. Kune na sav glas.

Ukrajina je zemlja sa fenomenom "velikog neba", valjda zato sto je uglavnom ravna. Ogromno, predivno, dunkel blau nebo, djuture sa oblacima-pufnama. I onda zito, ogromna polja zutog zita. Lepa zemlja bre.



Zurab Alasania
June 23

Количество ястребов в стране растёт... По часам, не по дням.
Понятно, объяснимо... невыносимо.

"Никаких перемирий, бомбить и расстреливать всё, что шевелится внутри Донецкой и Луганской областей. Беженцев оттуда — не кормить, не поить, гнать взашей. Отрезать Крыму воду и электричество — пусть сдохнут, так им и надо. Создать министерство пропаганды, превратить все СМИ в его рупоры. Запретить все "лишние" партии. Их бывших членов — расстреливать тоже, а лучше показательно вешать.

Потому что время такое. Потому что россия так делает".

Ненависть. Ненависть. Ненависть.

А мирными, свободолюбивыми, любящими украинцами обратно станем потом. После войны.

НЕ СТАНЕМ.

Превратимся в Россию — Украиной не станем уже никогда.

Я не пацифист и не голубь мира. Я убью любого, кто тронет моих близких. Плевать, что сяду после этого в тюрьму, да и близкие не оживут.

Но это я. А страна — ДОЛЖНА быть умнее. Государство — ОБЯЗАННО быть дальновиднее.

Порошенко и так идёт по лезвию ножа. Проклинаемый за "мягкость" ястребами войны и ненавидимый за "жестокость" голубями мира.

А вы, диванные вояки — опомнитесь. Всё проходит, включая войну. А Украине быть. И жить дальше. Со всем тем, что она наделает и во что успеет превратится за это время.

Теги для идиотов (со вздохом: верю, истово верю, что когда-нибудь они не понадобятся...): в тексте нет слов и мыслей о том, что нужно перестать любить и защищать Украину.
Есть только о том, что каждому из нас отдельно — нужно оставаться человеком. И всем вместе — не дать государству превратиться в зверя.
Потому что обратной дороги — не бывает.

Donjeck
23 06 2014


E sad sasvim ozbiljno:

Pobunjenici iz Donjecka I Luganska, prihvatili su prekid vatre na jugoistoku zemlje do 27 juna, saopsteno je nakon njihovih konsultacija sa trojkom Ukrajine, OEBSa i Rusije.

"Konsultacije bi trebalo da utru put pregovorima o mirnom resenju krize," rekao je danas Aleksandar Borodaj, premijer samoproglasene Donjecke Narodne Republike. 

Sedmodnevno primirje koje je ukrajinski predsednik Petro Porosenko proglasio 20 juna se uglavnom drzi, iako su obe strane javljaje o povremenim incidentima sve do danas. Konflikt na jugoistoku Ukrajine traje od kraja marta I u njemu je zivote do sada izgubilo vise od 400 ljudi dok je vise od 20000 izbeglo.

Izaslanik OEBSa, svajcarski diplomata, Hajdi Taljavini rekla je kako je na sastanku razmatrano rasporedjivanje posmatraca ove organizacije te Rusije u dve ukrajinske oblasti.

"Da bi OEBS ucestvovao u ovom procesu, neophodno je osigurati bezbednost predstavnicima organizacije," rekla je Taljavini.

Osam posmatraca OEBSa je vec cetvrtu nedelju zatoceno kod pobunjenika u Lugansku, a Borodaj je rekao da je razgovarano I o njihovom oslobadjanju.

Porosenka je na sastanku zastupao bivsi ukrajinski predsednik Leonid Kucma, dok je Rusiju predstavljao ambasador u Ukrajini, Mihail Zurabov.

Ucesnike razgovora je posle sastanka u centru Donjecka napala manja grupa demonstranata koji su skandirali "Porosenko ubica" ali je nakon intervencije obezbedjenja, incident okocan.

Porosenko je uprkos insistiranju ruskih vlasti odbio da zvanicni Kijev direktno pregovara sa pobunjenicima, pa je Kucmino prisustvo na konsultacijama kompromis.

Donjeck-Privoljno
24. 06. 2014


Oko ponoci su pale granate na rudnik kod Privoljnog, blizu Lisicanska, jednu zenu ubilo, drugoj otkinulo nogu. Ostecene pumpe, rudnik se puni vodom.

A mozda se ipak posreci jer je Putin pitao parlament da ukine odluku o pravu intervencije u Ukrajini. Nekako su najtuznije i najjezivije smrti tokom primirja. Ne bi trebalo da ih bude.

Neki kozaci kod Luganska drze posmatrace OEBSa. Ataman Nikolaj Kozicin od Svevelike Donske Vojske kaze kako posmatraci spavaju na carsafima i da se hrane normalno, da su se cak i ugojili, ali da nemaju nameru da ih puste.

Po Donjecku ljude jede mrak. Gradonacelnik izjavio da je 27 ljudi za nedelju dana propalo bez vesti. Po gradu su se pojavili novi kontrolni punktovi. Dve armije znam - Armiju Donjecke Republike i Pravoslavnu Rusku Armiju, ali sam se danas na primer prvi put susreo sa Bataljonom Vostok (Istok) koji kanda nije isti Vostok koji kontrolise prilaze gradu i koji znam

Situacija: Mi u automobilu, oni na punktu, maskirani. Konkretni grmalj je imao raspasanu maskirnu uniformu britanskog obrasca, rasnirane cizme, veliki trbuh, zabrekle noge, automat, mutnozelene oci, cupave obrve, manjak zuba i glas tipa nisko-celo-malo-pameti-lak-na-nozu.

"Izlaz' iz kola."
"Dobar dan, izlazimo."
"Daj dokumente, otvor' gepek, stani tamo (i gleda u gepek). Koj' ste vi?"
"Mi smo novinari."
"Novinari lazu. Novinari da se pobiju."
"Mi ne lazemo."
"Aha, a sta ce vam panciri i slemovi!? Imate li dozvolu vi za to?"
"A sta ce tebi automat?"
"Ovaaaaaj, pa da se branim od fasista. A I vi ste fasisti, imate pancire! I pise latinicom!"
"E nama panciri trebaju da nas stite kad vi pucate jedni na druge. A to PRESS znaci da smo novinari."
"A odakle ste (bez obzira sto u rukama ima nase pasose, mi izdeklamujemo Kazahstan-Srbija-Rusija)? Aaaaaha, stranci, fasisti!!!"

I onda je dosao drugi jedan sa bistrim ocima, nesto vlasti, popeglanom uniformom i bez oruzja jer je u gradu i koji ce mu andrak (imao je masku pa nisam video resto), prekratio diskusiju i rekao grmalju nas pusti, a nama da se gubimo odatle dok i on ne izgubi strpljenje.

Posle sam video i neke nove naoruzane sa plavo-belim amblemima na formu stita, u ganc novim uniformama sa pustinjskom maskirnom sarom, ali za te ne znam koji su. Saznacu uskoro. (Saznao, sad smo se druzili kod trafike - oni su Oplot - klub boraca u kavezu-paravojska. Naprosto novi amblem, odavno su oni tu.)

Opet Donjeck-Kramatorsk-Slavjansk
25. 06. 2014. 


U Donjecku ljudi setaju kerove centralnim parkom (cudo jedno sto ovde vole male pse, civave, mopseve i ostalu pascad na baterije), deca se igraju, parovi sede na klupama i slusaju ulicne muzikante koji sviraju dzez standarde, skejteri, hipsteri (lokalna verzija - silno blazirani), reperi; ondulirane gospodze i gospoda sa stucovanim brkovima lagano hodaju ruku pod ruku i pricaju o Puskinu ili kako je bilo dobro za Velikog SSSRa, majke svetskog proletarijata. I tako do linije.

Ona se nalazi 100 metara od zdanja Oblasnog sovjeta u kome stoluje Vlada Donjecke Narodne Republike. Tu prestaju zardinjere i kandelabri, a pocinju bunkeri od kocke za kaldrmu i ljudi sa oruzjem.

Linija se ne prelazi, nego se obilazi u sirokom luku ili se gradjani vrate natrag u park. Liniju prelazi samo ko mora i ko ima neka posla, kao i svakodnevna litija od 30 nekih novoveraca koji izgledaju toliko sumanuto da im niko nista ne sme.

Vecina dobrih zitelja Donjecka ne voli ni Kijev, ni Ukrajinu ali im grmalji pod oruzjem iz kozackih stanica u Rusiji, Osetije i Cecenije jednako nisu mili, bas ni kao kafanski klupoderi, sitni krimosi, barabe, te lumpenproletarijat koji se dokopao vlasti na kontrolnim punktovima.

Dobri gradjani Donjecka cekaju da rat ode i linija sluzi kao razgranicenje. Mi sa automobilima, poslovima devet-do-pet, ustedjevinom, letovanjem na Krimu ili u Crnoj Gori - ovde - a rat tamo.

Rat je iza linije (ove ovde ili neke druge diljem jugoistoka Ukrajine) gde su bezubi i raspasani dripci ili ratni ovisnici, ubice, veterani, fanatici, idealisti, revolucionari, histerici, tranzicioni gubitnici, nadripoliticari, prevaranti, agenti, spijuni sa zadatkom I bez njega, pijanci, te zbunjeni nesretnici koje je sve pomelo i povelo itakodaljeiutompravcu.

"Mi smo se pokrili cebetom preko glave I mislimo da smo se sakrili," kaze Kostja iz radnje Partizan (keve mi - Partizan) sa lovacko-ribolovackim priborom (divna radnja).

Rat se medjutim ne da zeznuti i on dobre gradjane Donjecka povremeno podseti da je tu, kao na primer onomad kada je basibozuk DNR par sati opsedao hotel Niva, blizu centra grada, misleci da unutra borave spijuni ukrajinskog Desnog Sektora ili kad drzavna vojska povremeno pokusa da se probije sa aerodroma pa pripucaju.

Opet razlupali prugu na sedam mesta u Donjeckoj oblasti. Krene narod tako negde vozom i onda ga zaustave da ceka satima na usputnoj stanici dok zatrpaju rupu I promene sine. Do sada su stradale samo neke teretne kompozicije za Rusiju.

U Slavjansku se ne setaju jer nemaju gde, odnosno imali bi gde, da nije neprijatno jer moze da se pogine. Pobunjenici su nocas doterali minobacac u ulicu Karla Libknehta, lep komsiluk, na brdascetu, pre rata lokacija na ceni, te ispalili par mina na brdo Karacun gde su ukrajinski polozaji. Ovi onda odgovorili i ubili jednu babu na klupici pred kucom. Drugu ranili.

"Sada ginu babe i dede jer su mladji pobegli. Nego, sto se ove budale biju ovde po gradu, sto ne odu u polje, neka se biju tamo?" kaze deda Jura, komsija od ubijene babe.

Danas tamo padala kisa, a Jurin drugi komsija koji ima onu kanilu od raka grla i prica na elektricnu zicicu, popeo se na krov da ga zakrpi i zuji jer psuje, a ne cuje se jer nije ukljucio zicicu. On je imao srece jer je mina eksplodirala na oluku i odnela parce krova i polupala prozore, ali nikog u kuci (zena sa perikom i cerka u slafroku cigla boje i sa vestackim trepavicama - cerka, a ne slafrok) nije ubila.

U Slavjansku nema insulina pa secerasi idu u Kramatorsk, u normalnim okolnostima 20km dalje, u nenormalnim 50km okolonaokolo kroz njive da ga nabave kad ima. Ako nema oni valjda trpe, sta li...

Komunisti i dalje zvode narod iz grada i danas su opet ljudi plakali i oprastali se. To ide ovako - donesu humanitarnu pomoc iz Rostova u kombiju, istovare je, utovare kombi narodom, odvezu za Rostov, istovare, utovare, odvezu u Slavjansk, istovare, utovare ...

Prekosutra se zavrsava primirje. I nije bilo neko...

Donjeck
27.06. 2014


Nocas, dobro iza ponoci, su dosli tesko naoruzani pobunjenici pred hotel i doveli cetvoricu posmatraca OEBSA koji su u nekom podrumu kod Luganska, a u vlasti Svevelike kozacke vojske presedeli 31 dan.

Onomad je taj neki Sveveliki ataman govorio da su bili dobro hranjeni, a meni je na prvi pogled tako i izgledalo kad su izasli iz plavog kombibusa. Jutros su mi dvojica samo kratko rekli da je prvih par dana bili gadno, ali da je posle bilo podnosljivo. Osim onog dela oko neizvesnosti koji jede nerve.

Danas je bio sastanak pobunjenika I tripartitne kontakt grupe i obecali su ovi domaci da ce pustiti preostalih cetvoro posmatraca OEBSa, a da ce ostale zarobljenike menjati po principu svi-za-sve.

Znam neke bivse taoce. Sam, slava bogu nisam nikad bio i nadam se da necu.

Zeznuto je kad te u vukojebini uapse tako neki Sveveliki kozaci, garda, straza, dobrovoljci, revovna ili narodna vojska pa te puste posle par sati, a svakako jos zeznutije je biti talac.

Uhapseni, jednako kao i talac prvo sedi i ceka, doveden je pod strazom, uzeli su mu dokumenta, telefon, opremu, auto, pare... Ne moze nigde da ode. Ne zna sta ce da bude, odnosno na osnovu prethodnog iskustva procenjuje I zakljucuje, ali nije siguran i to je najgore. Svasta mu prolazi kroz glavu.

U zavisnosti od situacije su svi oko njega manje ili vise neprijatni. Pojavi se uvek po jedan sa nesto soli u glavi, raspita se, slegne ramenima, kaze da ce sve biti reseno i ode.

Onda dodje bilmez koji ispituje, sumnjici, ucenjuje, provocira, vredja, kinji, dosadjuje. Razlozni odgovori ne vrede jer je on tu da ispituje, sumnjici, ucenjuje, provocira, vredja, kinji, dosadjuje. Umeju da potegnu i pistolj ili osamare, ali to je retko. Odgovori nisu ni potrebni jer oni sve znaju, a uhapseni je samo potvrda fakta.

Dobro jeste ako covek ima neku vezu, neku javku, telefon koji moze da se pozove, ime koje garantuje samo po sebi, ali ni to nekad ne radi. Ili treba vremena da proradi.

Povremeno se pojave divljaci koji su zainteresovani za novo lice u strazari (obicno je strazara ili podrum ili spajz ili garaza ili cak i stala - kancelarija nikako ne valja jer znaci da se neko ozbiljan interesuje za privedenog, a to nije dobro) i koji bi da kolju, streljaju itakodalje, ali im onaj predjasnji to ne dozvoljava jer mu nije naredjeno.

Postoje i divljaci koji su upravo stigli odande gde se glava gubi i kojima su svi krivi. Oni su najgori jer ih nije briga. Mozda ce razmisliti, ali posle kad je vec dockan.

Onda se obicno pojavi neko ozgo ili neko koga je poslao neko ozgo, da kaze da je sve u redu, privedenom/oslobodjenome bude vracena imovina (uglavnom, nekad ne ili ne sve), te mu se naredi da se gubi otkuda je dosao ili da produzi gde je krenuo.

Leka za izbegavanje ove situacije nema. Ona ce se statisticki naprosto desiti ako covek radi posao na takvom mestu. Broj susreta sa predstavnicima Svevelikih kozaka, gardi, straza, dobrovoljaca, redovnih ili narodnih vojski, placenika, sluzbi, specijalnih jedinica itd je upravo proporcionalan mogucnosti da covek zavrsi u strazari na nekoliko sati.

Najbolje je biti iskren.

"Idem-tu-i-tu-zato-i-zato." "Naravno da imam i papire i propusnice i vas i suprotne strane, kako inace da radim i sta mislite sta ce da mi urade oni drugi ako me nadju bez njihovih papira." "Ne znam ko je kriv za ovo sto vam se desava, tu sam da to utvrdim, zato sam i dosao kod vas." "Naravno da mi je zao sto ginu civili." "Naravno da je rat strasan" itakodalje.

Ako covek laze onda se zapetlja i postaje jos sumnjiviji (jer da nije sumnjiv ne bi ga maznuli).

Takodje je dobro biti pristojan. Nista svadjanje, isterivanje pravde, izvodjenje besnih glista, kurcenje. Oni imaju oruzje i vlast, privedeni ne.

Cilj operacije je da se ode odatle.

Ne ulizivati se, ne praviti se burazer, ne kenjati previse - kazi sta te pitaju i cuti.

Neki put valja pitati za sitne stvari. Da vam vrate cigarete ili naocare ili da daju vodu ili ako je covek bas siguran da igra dobro - da mu skuvaju kafu ili caj. Upali ponekad.

Ako ponude pice, a to je korak ka odlasku odatle, prihvatiti. Nista ne kosta. Najbolje rakije sam pio po takvim strazarama... Ako covek bas i ne pije, postoji genijalan izgovor - sinoc smo se upropastili, progoreo sam skroz, kunem ti se brate, ne mogu. I tu led obicno puca jer svi simpatisu mamurnog. Klopu ne valja prihvatati jer ili ni oni sami nemaju dovoljno, ili je to korak ka dva dodatna sata sa njima koji mogu ali i ne moraju da se zavrse dobro.

Za zenski deo sveta - ne praviti se niposto femom i madamom jer ne pali ili pali retko. Ostalo, manje-vise sve gornje je unisex.

Donjeck
28. 06. 2014


Nocas lokalni pobunjenici u Donjecku, zauzeli kasarnu ukrajinske Nacionalne garde (bivsa Unutrasnja vojska) koja je obezbedjivala fabriku u kojoj se proizvodi dinamit, te preradjuje i unistava bajata municija iz celog bivseg SSSRa.

Pukovnik je predao kasarnu bez borbe jer je ne samo bila potpuno opkoljena, a pomoc je otprilike 100km daleko, nego bi bilo kakva eksplozija ukrugu fabrike koja je odmah preko ograde potencijalno zbrisala pola grada (buduci da niko ne zna sta je u poslednja 3 meseca dovezeno, istovareno i kako je uskladisteno.)

Sve u svemu, pobunjenici su na motku privezali zastavu Rusije, pokupili sve iz kasarnskih magacina, ukljuciv i neke oklopne transportere, a vojnike I oficire nacgvardejce skrdili u bioskopsku salu da im predloze da ili odu kuci (oni iz zapadne Ukrajine) ili ostanu da sluze u armiji Donjecke Narodne Republike (oni sa istoka zemlje).

I onda ide zaplet.

Pozvali su nas da sve to ovekovecimo. I tako, malo su bili nepristojni pa su jednom snimatelju razbili kameru, malo su nas tolerisali...

Sve u svemu doveli su nas u tu bioskopsku salu gde su sedela ta deca, i dalje u ukrajinskim uniformama i oznakama, bleda, naduvena od nespavanja i nervoze. Bili su tu i neki roditelji vojnika, takodje naduveni od nespavanja, nervoze i brige.

A bio je i nekakav hromi, u italijanskom sakou, pantalonama frulicama, sa pistoljem i stapom koji im je (dok je jedan drugi maskiran i naoruzan automatom, nozem kidao ukrajinsku zastavu) objasnjavao sta ce sa njima da bude.

Kazao im je kako je nova vlast fina, da ce unistiti njihove licne podatke da ne bi imali neprijatnosti sa ukrajinskim vlastima (cinjenica da su svi ti podaci svejedno na serverima u Kijevu nije figurirala), da ce biti odvedeni na voz, pa majkama.

Onima domacima (jer su mnogi iz Donjecka, Luganska i okoline) je govorio kako ako bas hoce mogu da odu kucama na dva dana, da se iznapijaju i najedu i onda da se vrate da sluze majci Novorusiji kako se od pre dva dana zove konfederacija Donjecke i Luganske Narodne Republike, te Ruskoj Federaciji. Oficirima i podoficirima je predlozio isto.

Onda se vojsci obratio pukovnik, rekao im da su izvrsili duznost u skladu sa zakletvom i zahvalio im se na sluzbi. Prolomio se aplauz.

Pricao je posle jos jedan sa patrijarhalnom tolstojevskom bradom, georgijevskom lentom i masnim reverima. Tako, uzviseno, patriotski i bio je dosadan.

Rec je ponovo uzeo onaj hromi:

"Sad, svi koji nameravaju da poloze zakletvu, neka izadju napolje i postroje se."

I od njih 150 izadjose petorica, mozda i svih sedam. Tisina. Neprijatna tisina. Vrlo neprijatna tisina, tokom koje su se neki od klinaca u ukrajinskim uniformama pakosno smejuljili.

Onda je hromi pozeleneo, pogledao ONAKO seficu vladinog press biroa koja nas je tu i dovela, te rekao da se zajedno sa njom odmah udaljimo odakle smo dosli.
Dok smo izlazili on je nastavio da im govori tonom koji je bio bitno razlicit od onog sa pocetka celog cirkusa i koji nije bio prijatan, mada sam uspeo da cujem: "ali zaboga, plate u ruskoj (sic!) vojsci su mnogo bolje."

Od one petorice/sedmorice koji su izasli, jedan se vratio unutra i seo pored drugara.
A ja ujutro za Dnjepropetrovsk preko tri pobunjenicka i tri drzavna blokposta, pa odatle aeroplanom na Stambol na Fosforu i Drndanelima, pa na stolni Belgrade Waterfront. Ova tura na istoku Ukrajine je gotova.

Nastavice se...