уторак, 1. фебруар 2011.

Lepota mušice 1 (Arhiva Blog B92)


UMETNOST| ŽIVOT| ŽIVOTNI STIL

Lepota Mušice 1

Aleksandar Vasović RSS / 29.12.2010. u 11:31
"Dobri Bože, podaj mi veliku ribu; toliku da ne moram da lažem." (ribolovačka molitva) 
 Elem, 200 godina pre Hrista, Aelian je pisao o reci u Makedoniji (sad da li Grčkoj ili FYROMskoj Makedoniji - ne bih znao) po imenu Astraeus gde “žive ribe sa pegavom kožom, a kako ih domoroci zovu, najbolje pitajte Makedonce.”
rainbow-trout_11265_600x450.jpg 
"Ove ribe se hrane insektom koji živi samo u tom podneblju I leti nad vodom. Nije kao insekti koji se nalaze drugde: niti bojom skroz podseća na osu, niti je kao mušica, niti pčela ali ima po nešto od svih njih. Dosadna je I velika kao mušica, bojom je pomalo kao osa I zuji kao pčela. Domoroci je zovu Hippouros.”     
"Insekti hranu traže nad rekom I zato ne mogu da izbegnu ribe koje ih gledaju odozdo. Kad mušica padne na vodu, riba tiho, kao senka, da ne napravi ni najmanji talas doplilva odozdo, a onda lagano otvori usta I kao što vuk odnese ovcu iz stada ili orao gusku iz dvorišta, usisa mušicu I otpliva dalje,” pisao je Aelian.
"E, sad, iako ribari sve ovo znaju, oni mušicu ne koriste kao mamac jer ako ih ljudska ruka takne, one izgube prirodnu boju, krila im se izgužvaju I riba ih više neće. Zato su ribari smislili zamku, na čast njihovom zanatu. Oni na udicu nameste vunu I na nju vezuju grimizno crveno pero sa pevčevog repa. Štapovi I struna su šest lakata dugi. Kad zabace zamku, boja I oblik privuku I zalude ribu I ona misleći da se radi o masnom zalogaju zine I onda je snadje gorka sudbina.”
pendzerkovki_fly.jpg 
Ovako se lovilo stolećima (a onda se u nameri da se stvar pojednostavi sve zakomplikovalo onoliko, o čemu ćemo docnije). Kažem lovilo, a ne pecalo jer ću upotrebivši predjašnju reč smrtno uvrediti sve one koji ribu hvataju na veštački mamac (pa bila to varalica ili veštačka mušica).
Pecanje je, što se autora I sekte kojoj pripada tiče, pokušaj da se riba prevari na prirodan mamac koji je skopčan sa beskrajnom dosadom piljenja u plovak ili kakav drugi indicator, hranjenje ribe I tome podobno.
Lov ribe na veštački mamac je dinamičan, iziskuje mnogo kretanja I najvažnije -  veštine – jerbo riba, a posebno ona grabljiva mnogo bolje od ribolovca zna šta živi u vodi I prevariti je na komad metala, plastike ili gužvicu perja I dlake je tauzendkinstleraj svoje vrste.
Srednjevekovni nemački tekstovi pominju hvatanje lipljana I pastrmke na “naperenu udicu” (vederanglel), a 1210 neki Volfram fon Ešenbah u svojoj junačkoj pripovesti piše o junaku pod imenom Schionatulander koji bosonog gaca po potoku I lovi ribu ovim priborom.
angling_2.jpg 
Bavarski rukopis iz ranog 15-og veka, koji se sada čuva u nekoj opatiji Tegernze navodi barem tuce recepata za pravljenje raznih veštačkih mušica za lov pastrmke, lipljana, šarana, štuke, mrene I lososa.  
U Britaniji postoje barem tri srednjevekovna dokumenta koji pominju mušičarenje, a u jednom stoji ovakav opis hvatanja “pastrve” I to “u juniju, julijlu I augustu u gornjem dijelu vode sa muhom pravljenom na udici, a od svile raznijeh boja da nalikuju muhama koje ovijeh mjeseci vozduhom lete nad vodom, I od pera od dobrijeh pevaca I paunova I pataka.”
Jedan drugi britanski tekst is istog perioda pod imenom Medicina piscium o mušicama za lov pastrmke I lososa veli: “I ako ih loviš u vrijeme mresta, udicu namotaj perjem jarebice I patke divlje I traži boju muhe koja je u vozduhu I iste boje perje mora biti I svila kojom ćeš vezati pera na muhu.”
coarse_lane01.jpg 
Kažu, a ja ne znam za materijalne dokaze I neka me neko prosvetli ako zna, da se I u srednjevekovnoj Srbiji I inim balkanskim zemljama pecalo na veštačku mušicu. Bilo kako bilo I dan-danas se u Crnoj Gori I kojekuda drugde peca “na pero” skoro isto onako kako je opisivao Aelian.
Onda se 9 avgusta 1593 rodio Isak Valton (Izaac Walton) koji je pre no što se upokojio u Gospodu (On mu dao u raju nasejle)  15 decembra 1683, na razne načine ulovio, skuvao i pojeo mnogo ribe I divljači, te o tome napisao prilično, uključiv i (na ondašnjem Engleskom) The Compleat Angler (Potpuni Ribolovac,) jednu od tri najprodavanije knjige u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva, objavljenu u 300 izdanja (prva je Biblija, druga Šekspirova sabrana dela). 
 walton.jpg
nastaviće se

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

halmanhalman12:23 29.12.2010

Мушичице.........

Браво Васке, одличан текст, а и ово је први пут да се јавим први!!!!!!!!!
Aleksandar VasovićAleksandar Vasović12:41 29.12.2010

Re: Мушичице.........

Мушичице.........


biće još... samo da se nakanim da napišem nastavke...
noboolenoboole12:28 29.12.2010

pecanje vs ...lov

Oralni seks nije seks?
halmanhalman12:32 29.12.2010

Длачице...

Васке, чуо сам да су међу најбољим мушицама, оне које су направљене од стидних длачица????? Женских наравно!!!!! Да ли је то тачно!!!!!
Aleksandar VasovićAleksandar Vasović12:43 29.12.2010

Re: Длачице...

Длачице...


nottinghamforestnottinghamforest01:22 30.12.2010

Re: Длачице...

halman
Васке, чуо сам да су међу најбољим мушицама, оне које су направљене од стидних длачица????? Женских наравно!!!!! Да ли је то тачно!!!!!

Da,jedna od najboljih suvih musica, Tup`s Indispensable,koju je 1900 god. kreirao tada cuveni "fly dresser" R.S Austin. napravljena je od stidnih dlacica....ovna(Tup).
Izvanredna tradicionalna suva musica koja se i danas upotrebljava!
Aleksandar VasovićAleksandar Vasović08:28 30.12.2010

Re: Длачице...

Izvanredna tradicionalna suva musica koja se i danas upotrebljava!


jeste. dubbing za toraks se mesao sa dlakama sa ovnovih jajca, dlakom spaniela, fokinim krznom i malo mohera



Hook: Size 16 up eye, dry fly hook.
Thread: Yellow.

Tail: Honey dun or light blue cock hackle fibres.

Body: Mix white fur from a ram's testicle with lemon-coloured fur from a spaniel and cream seal's fur with a small amount of yellow mohair.

Hackle: Light-blue cock hackle freckled thickly with gold.

upotrebu odnosne dlake prvi je u svojoj knjizi jos 1806 preporucivao neki Mackintosh. 

ovaj Austin je Tup's Indispensable prvi put vezao oko 1900te

sad se za to koristi (barem ja koristim) zuckastu sinteticku vunu za kragne i zarukavlja (da bas ne titram ovnu ... itd)[i][/i]
alselonealselone12:51 29.12.2010

Nisam nikada probao musicarenje

i verujem da je sjajno, pravo uzivanje. Ali mi u Vosi smo prinudjeni na 
Aleksandar VasovićAleksandar Vasović12:58 29.12.2010

Re: Nisam nikada probao musicarenje

volem dubokronce, pa još ako zveckaju. ih!



ja za štuku, bandara ali i smudja vezujem nešto slično ovome (nisu moji strimeri - ima više ovde ), ali ih prilično otežam olovnom žicom pa ih bacam standardnim štapo (sasvim lagane bacam mušičarem). ako se doda cevčica sa sačmom onda i zveckaju.
alselonealselone13:15 29.12.2010

Re: Nisam nikada probao musicarenje

Zanimljivo izgledaju, ali nisu nesto sto sam sretao do sada. Prave li vibracije? Rade dobro?


Za baseve po DTD-u, prava stvar:


P.S. Imao sam onomad neku silikonsku ribicu sa otezanjem na glavi, nije izgledala nista posebno ali je radila kao zmaj. Imao sam je dok se nije iskrzala od stuka, sigurno 4, 5 godina. Htedoh da pokusam da pronadjem sliku pa da je postavim, ukucah "silikonska ribica" u google images i dobih, izmedju ostalog, logicne ali neocekivane rezultate. 
Aleksandar VasovićAleksandar Vasović13:40 29.12.2010

Re: Nisam nikada probao musicarenje

Zanimljivo izgledaju, ali nisu nesto sto sam sretao do sada.


u osnovi to su takozvani zonkeri. pripadaju veštačkim mušicama, redu strimera. ovi za štuku se prave baš poveliki. ne prave ne znam kakvu vibraciju jer se rade od zečjeg krzna i isperaka od petlovoh vrata i zlatne lamete. rade na pokret. 

to što si ti imao je džig. može i to. i radi odlično. 

a za baseve, gde ih juriš?
alselonealselone14:03 29.12.2010

Re: Nisam nikada probao musicarenje

Aleksandar Vasović

a za baseve, gde ih juriš?



Vodili su me kolege koji vole basove u okolinu Sombora. Jedan dunavac izmedju Sombora i Apatina kod jednog malog sela i nizvodno DTD-om jedno 15, 20km od Sombora (slobodna procena). Oba terena su jako lepa, nisu nesto ni poznata ni popularna a bas je tada (leto pre dve godine) radio kao blesav.
alselonealselone14:18 29.12.2010

Re: Nisam nikada probao musicarenje

Slika terena:
Aleksandar VasovićAleksandar Vasović14:36 29.12.2010

Re: Nisam nikada probao musicarenje

Slika terena:


kuku lepo li je
krkarkrkar17:34 29.12.2010

Re: Nisam nikada probao musicarenje

a za baseve, gde ih juriš?


šta vam je taj bas?
UnfuckableUnfuckable19:18 29.12.2010

Re: Nisam nikada probao musicarenje

šta vam je taj bas?

rođak iz Amerike (ili već odakle) 
izrazito sportski nastrojena grabljivica
(snimi usta i latinsko ime)
Aleksandar VasovićAleksandar Vasović19:36 29.12.2010

Re: Nisam nikada probao musicarenje

bas


bass iliti velikousti grgeč. nikakav za hranu (pun kostiju) ali divna sportska riba za uhvatiti i pustiti
alselonealselone09:28 30.12.2010

Re: Nisam nikada probao musicarenje

Aleksandar Vasović
uhvatiti i pustiti


jaksa scekicjaksa scekic16:33 29.12.2010

E kad Ti ne ode ovde

poplave Te sprecile

Aleksandar VasovićAleksandar Vasović16:56 29.12.2010

Re: E kad Ti ne ode ovde

E kad Ti ne ode ovde


al' sam bio ovde

Нема коментара:

Постави коментар