уторак, 1. фебруар 2011.

Lepota mušice 3 (Arhiva Blog B92)


UMETNOST| ŽIVOT| ŽIVOTNI STIL

Lepota Mušice 3

Aleksandar Vasović RSS / 30.12.2010. u 13:30
U 18-om veku stvari su se lagano menjale u odnosu na Valtonovu zaostavštinu, najviše na štapovima koji su dobili prve sprovodnike.
Štapovi iz ranog 17-og veka ih ili nisu imali, ili su u najboljem slučaju postojali samo vršni prstenovi. Pod kraj stoleća pojavili su se sprovodnici celom dužinom štapa, a to je ribolovcu dalo mnogo više kontrole nad koncem tokom zamaranja ribe, ali nije mnogo popravilo daljinu bacanja, naprosto zato što to sam konac nije dozvoljavao. 
Pri tome, ti rani sprovodnici  bili su jako nepouzdani budući da su pravljeni od mekog drveta pa su I na najmanji pritisak imali nezgodan običaj da ispadnu iz ležišta.
Elem, 18-ti vek je doneo veliku industriju, a sa njom I potrošačko društvo, a sa njim I povećane zahteve tržišta za novim, boljim ili lepšim proizvodima. Štapovi za mušičarenje su se pravili od više materijalla I delova. Spojevi su, medjutim,  bili notorno nepouzdani jer su pravljeni od drveta ojačanog mesingom. 
Štapovi su i dalje bili mnogo duži no danas: izmedju četiri I pet metara za konce koji su se završavali sa dve upredene dlake, do tri metra za one za jednom dlakom “za malu muvu.” Oni za lososa bili su dvoručni, dugački I po šest metara,  a oni bolji i sa vršnim delovima od bambusa.
brookesfrontpiece1790-340.jpg 
Izvesni Gervais Markham je u to doba ribolovcima preporučivao da štapove kupuju kod galanterista “gde ih ima svakojakih I po dobrim cenama.” Galanteristi su još prodavali I sav potreban I nepotreban pribor. Do Valtonovog vremena, a posebno nakon njega, ustalile su se I specijalizovane radnje, uključiv I legendarnu Ustonson, koja je priborom I mamcima snabdevala lično kralja Džordža IV.
images?q=tbn:ANd9GcRw9NqQHHYCB6hszZgrX8NTgvdNEA0hZck9FkcnZV5j1SJ2mHU0 
Mašinska predilica je, poznato je, unapredila industriju ali je napravia i revoluciju u mušičarenju jer je dovela do pronalaska upredenog svilenog konca. Došao je kraj struni od konske dlake, a dvostruko konični konac (sa suženjima na oba kraja) je postao standard, pa su ribolovci mogli da ga prevrnu kad se jedan kraj ofuca.
images?q=tbn:ANd9GcTzJOyoXJ31V4lF_azlguOY2FPnywJvFX6uviST8hwJNuc60BGv 
Izumljen je i prvi čekrk sa stepenom prenosa, ali je I on bio nepouzdan iako je ribolovcu dozvoljavao mnogo brže prikupljanje konca I kontrolu kad njim. Za izradu zupčanika se koristio mesing koji je, kako je gore rečeno, imao nezgodan običaj da prsne u komade, a I sam čekrk bio je širok I tanak, pa mu je kapacited bio mali (svega desetak metara konca).
Krajem 18-og veka mnogi su ribolovci kupovali mušice u specijalizovanim radnjama, umesto da ih vezuju sami kako je običaj nalagao. Jadni Valton se verovatno prevrtao u grobu.
U medjuvremenu je čekrk sa direktnim prenosom postao uobičajeni deo opreme, ali je evoluirao od prvobitnog koji se navlačio I šelnom I leptir šrafom pričvršćivao za donji deo štapa ka nečemu sličnom današnjim čekrcima koji se za prstenove na štapu kači tabanom. 
 1843reel.jpg
 Tadašnji čekrci sa tabanom su se medjutim, ugllavljivali u rupu izglodanu u dršci što nije bilo naročito spretno rešenje.  Nekako do početka 19-og veka ustalio se I običaj da mušičarski čekrk stoji sa donje strane drške, na njenom kraju.
nastaviće se 

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

halmanhalman13:40 30.12.2010

Мушичице.........

Опет ја први Васке стварно си се темељно припремио, свака ти част... Твоји текстови о мушици су најозбиљнији у последље време...
Aleksandar VasovićAleksandar Vasović13:42 30.12.2010

Re: Мушичице.........

ide još... u nastavcima. k'o feljton u novostima 
halmanhalman13:43 30.12.2010

Re: Мушичице.........

k'o feljton u novostima

Ко у добра стара времена.....
Aleksandar VasovićAleksandar Vasović13:50 30.12.2010

Re: Мушичице.........

još ću početi da objavljujem knjige 
halmanhalman13:57 30.12.2010

Re: Мушичице.........

još ću početi da objavljujem knjige

Можда би и требао и да у књиге укључиш и лов...
Aleksandar VasovićAleksandar Vasović14:01 30.12.2010

Re: Мушичице.........

halman
još ću početi da objavljujem knjige

Можда би и требао и да у књиге укључиш и лов...


doći će vreme i za to. dok još malo omatorim 
nottinghamforestnottinghamforest18:41 30.12.2010

Re: Мушичице.........

Aleksandar Vasović

halman
još ću početi da objavljujem knjige Можда би и требао и да у књиге укључиш и лов...doći će vreme i za to. dok još malo omatorim

Nadam se da ce te nastaviti kako ste obecali, samo nemojte molim vas mesati art i hunting.
Aleksandar VasovićAleksandar Vasović10:02 31.12.2010

Re: Мушичице.........

Nadam se da ce te nastaviti kako ste obecali, samo nemojte molim vas mesati art i hunting.


nastavicu ali vaistinu, dve umetnosti necu mesati 

Нема коментара:

Постави коментар