среда, 2. фебруар 2011.

Lepota mušice 8


Da nastavimo. Kad smo kupili čizme (neće se bace, mušičarili ili ne), na redu su štap, čekrk I mušičarski konac (zovu ga I šnjur).


Mušičarski štapovi su kao što znamo, drugačiji od onih za varaličarenje, te pecanje plovkom.

O ovome smo govorili u poglavlju 4 ali da vas ne maltretiram da prevrćete stranice unazad, ukratko, mušičarski štap je elastičniji, a zabacivanje na klasičan način jednostavno ne radi jer na kraju konca nema težine, odnosno ona je zanemarljiva (dobro sad, neki put I nije kad se bacaju teški strimeri za štuku ili smudja ili morski ribolov, ali o tome docnije).



Mušičarski štap služi da sprovede konac od čekrka (koji manje-više služi kao spremnik, za razliku od mašinice ili multiplikatora koji imaju ključnu ulogu u izvlačenju I zamaranju ribe), da koncu pruži energiju za bacanje, dalje da mušici obezbedi pokret I da nam pomogne da zakačimo i izvadimo ribu.  

Kako rekosmo, ima ih raznih ali će moderan štap za početnika svakako biti od grafita. Odnosno, ako ga niste nasledili ili dobili na poklon, možete ako imate mnogo para da pazarite I onaj od cepanog bambusa (ako tražite pažljivo, može da košta I manje – koliko grafitni štap više klase).  



Sledeća stvar je akcija štapa – odnosno da li je isti manje ili više elastičan (brži ili sporiji). Nekima odgovaraju brži štapovi, drugima sporiji, ali je početniku (ako ima koga da ga posavetuje na licu mesta) najbolje da odabere nešto na sredini.  Ovo zato što će neko vreme svejedno provesti učeći, a za to ni jedna krajnost nije dobra.  

Oni koji  imaju novac da kupe bambusove štapove ne podležu gornjem jer je odnosni pribor svejedno sporije akcije zbog prirode materijala. 


Moderni štapovi nisu teški, ali se na kraju dana razlika itekako oseti. Medjutim: Sad će borci za rodna prava da me ubiju ali pol I godine takodje igraju ulogu. Mada neke žene koje znam imaju snagu za dvojicu, najveći broj je, što rekla moja pokojna baba, “slabiji u ruke”.  Dakle, za žene, decu I tinejdžere, laganiji štap srednje ili progresivne akcije.

Bilo kako bilo, početniku valja birati duže štapove (oko 2,70m) jer bolje sprovode konac i bacanje je lakše. Ako rečeni početnik ima sreće da lovi iz čamca, duži štapovi drže konac, a na koncu mušicu, a na mušici oštru udicu, dalje od očiju I nosa njegovih, ali I od očiju I noseva I ušiju kolega mu, što je fakat korisno. 

Štap takodje valja da ima sprovodnike koji nisu oštećeni, iskrivljeni, itd… prvi sprovodnik koji ima umetak od keramike ili tako nečega je jako važan, posebno u ova vremena kad se sve pravi u Kini (daleko bilo da kalpim industriju najmnogoljudnije zemlje na svetu I bratske nam socijalističke republike ali šta sad – čak I tamo gde ne bi trebalo potkrade im se bofl), te isti ne sme da bude oštećen jer će pojesti konac koji je skup (videćete, monogo stvari u mušičarenju se radi da bi se sačuvali ili zaštitili skupi delovi opreme).

U sledećem nastavku oko toga šta je AFTMA broj I zašto je bitan, kupovini štapa I sličnim petljancijama. 

4 коментара:

  1. :))
    evo jedne sličice:
    http://saintcatherineofsienapreston.org/Links/Potluck_Parish/MosesStopIt.jpg

    ОдговориИзбриши
  2. p.s.
    ovde mora copy/paste za link
    inače:
    prvi put posle ovih tekstova ozbiljno razmišljam da ipak probam ...

    ОдговориИзбриши
  3. "inače:
    prvi put posle ovih tekstova ozbiljno razmišljam da ipak probam ..."

    cim grane sunce, donecu ti jedan stap sa koncem i liderom, pa bacaj malo na nekoj livadi, nauci dva osnovna cast-a (prvo se vezba na livadi - ide poglavlje posebno o tome), a onda uzmi muhe i uzivaj...

    ОдговориИзбриши